Drivjagt er en jagtform der vinder frem i hele landet. Men skud til løbende vildt kræver en anden træning end den statiske træning vi ofte bruger når vi træner til anstandsjagt. Der er ingen tvivl om at bedre træning vil give færre anskydninger og bedre resultater på jagten for alle. Men vi mangler motivation til at komme ud. I Sverige og Tyskland har man i mange år haft frivillige drivjagtprøver. Dette har gjort at de svenske og tyske jægere har fået trænet op til efterårets jagter, og sikret en bedre og mere sikker afskydning.
Der er idag ingen frivillig drivjagtsprøve i Danmark. Men hvorfor egentlig ikke? Vi kan jo alle have brug for at komme ud og træne noget mere. Og især til jagt på løbende bildt. Derfor har vi lavet et “Frivilligt drivjagtsbevis” der står til fri afbenyttelse af alle der ønsker det.
Mere træning giver bedre sikkerhed
Formålet med Drivjagtsbeviset er at højne sikkerheden blandt danske jægere på drivjagt. Det er håbet at jagtlederen i konsortiet eller jagtforeningen sikre at alle har gennemført drivjagtsbeviset i indeværende jagtår. Drivjagtsbeviset er blevet til i samarbejde mellem frivillige og står til fri afbenyttelse af alle der ønsker det. Jagtforeningen eller konsortiet kan bruge det niveau man mener er relevant, for at sikre at deres medlemmer lever op til de krav de har for en sikker jagt. Og du kan som jæger tage drivjagtsprøven for at sikre at du lever op til det ansvar som man har, når man er en jæger på drivjagt.
Alle kan være med - på (næsten) alle skydebaner.
Drivjagtsbeviset kan tages på alle baner der overholder kravene. Der skal skydes på godkendt bane til både statiske og bevægelige mål. Afstande kan variere fra 25 til 100 meter alt efter hvad det kan lade sig gøre på banen. Der kan skydes i skydebiograf, på grise, elg eller hjortebane. Formålet er nemlig at få skytten til at træne under forskellige forhold. Ikke at skyde en bestemt sportslig disciplin. Derfor skal der skydes til stående og bevægelige mål, med og uden anlæg. Der bør skydes skydes til mål af relevant hastighed. Det er op til det enkelte konsortium og jagtforening at indskærpe om der er særlige regler der gælder for deres medlemmer.
Dokumentation:
Beviset er udformet som en standard formular. Beviset kan deles som PDF på alle platforme. Beviset skal underskrives af godkendt riffelinstruktør.
Skytten skal gennemfører:
- 4 skud til fast mål (stående uden fast anlæg). Målfaste vildskiver af dansk vildt klasse 1-2 (Feks. Dåvildt, kronvildt, råvildt).
- 6 skud til fast mål med anlæg (stående eller siddende). Målfaste vildtskiver af dansk vildt klasse 1-2.
- 6 skud til løbende mål. Grisebane, hjortebane eller biograf. Intet krav til hastighed på målet. Målfaste vildtskiver af dansk vildt klasse 1-2 (Feks. Dåvildt, kronvildt, råvildt)
Skydning registreres på samme serie. Skydningen af forskellig serier kan foretages over flere dage, på flere baner og underskrives af flere instruktører (feks. frit stående serie dag 1, skud med anlæg dag 2, skud til bevægelige mål dag 3).
Markering:
Gennemført (V). Træf på skive (1 point). Træf i hjerte/lunge (3 point). Skydningen skal godkendes af riffelinstruktør.
Niveau:
1: Skydningen gennemført
2: Minimum 16 point
3: Minimum 36 point
Skytten skal udvise sikker våbenhåndtering under hele forløbet.
Drivjagtsbevis - for vores og vildtets skyld
Vi håber meget at i vil bruge den frivillige drivjagtsprøve som en positiv motivation til at komme ud og træne noget mere.
Hvis man har spørgsmål til drivjagtsprøven, ønsker at få tilsendt en pdf eller har forslag til ændringer, er man velkommen til at kontakte os.
Mvh - initiativtagerne
David Carsten Pedersen, Peter Hammershøj og Thomas Nielsen