Få mere ud af din riffelkikkert

En riffel er ikke meget sjov uden sigtemidler. Selv om man strengt taget godt kan gennemføre den danske riffelprøve med åbne sigtemidler, så må dette nok anses for at være for feinschmeckere og lettere nørdede jægere.

De fleste andre har efterhånden erkendt riffelkikkertens velsignelser og har monteret et glas på toppen af riflen der ville få vores bedsteforældre til at tabe næse og mund. Tidligere sagde man nemlig at en kikkert skulle koste det dobbelte af riflen for at sikre at det man fik var kvalitet. Men med de sidste 10 års hastige udvikling i optik, og samtidig reduktion i pris, er en billig kikkert idag, langt bedre end mange af de dyreste kikkerter var for 25 år siden. Men at kikkerten har fået en upgrade gør ikke at den er blevet sværere at betjene. Tvært imod. Faktisk er kikkerten den del af din “riffelpakke” som du kan få mest sjov ud af, for det er den der giver dig adgang til længere og mere besværlige skud - også selvom den ikke koster det dobbelte af din riffel.

Lej med dit grej
I første omgang skal du sætte dig ind i hvad det er du har købt og hvordan din kikkert virker. Hvilke hjul skal du dreje på for at stille op & ned / højre & venstre, hvor mange klik skal der til for at flytte træfpunktet 1 cm på 100 meter, og hvor mange skal der til for at flytte den 1 cm på 25? (hint… det er sikkert 4 klik på 25 og 1 på 100…). Derefter skal du lære at stole på din kikkert. Arbejd med dens klik, sæt dig ind i kikkertens funktioner og lær hvordan du skiller de nødvendige dele ad INDEN du tager på skydebanen. Så skal du ikke ligge og fedte med det, når du burde koncentrerer dig om at skyde, og så VED du at 10 klik rent faktisk flytter skuddet 10 cm på 100 meter uden at du skal tænke videre over det… Og derudover skal du selvfølgelig altid sikre dig at den er monteret korrekt. Når du er fortrolig med din kikkerts funktioner bliver du også langt mere rolig når du skal til at bruge dem.

Har man ikke kliktårn på sin kikkert kan det i nogen tilfælde eftermonteres. Det kan man f.eks. med mange ældre Zeiss kikkerter. Tjek mulighederne her.

Dårligt monterede kikkerter
Slidte montager eller dårligt monterede kikkerter er en af de helt store syndere, når præcisionen pludseligt begynder at svigte i en ellers velskydende riffel. Her er et par ting du kan se efter hvis kuglerne pludseligt begynder at flyve rundt omkring på skiven.

  • Montagerne: Skal altid være spændt helt stramt og der må ikke være den mindste form for slup i dem. Hvis der er det skal de strammes eller skiftes. Tjek eventuelt at montageskruerne ikke er knækkede. Montagen skal også gerne være så lav som mulig. På den måde får du en bedre kontakt mellem kinden og riflen, og skal ikke strække hals for se ind i okularet. Hvis du har en aftagelig montage og selv monterer din kikkert er det vigtigt at kikkerten presses frem mod mundingen i rekylstoppet inden den spændes fast til baserne – uanset hvor underligt det kan lyde.

  • Øjeafstand: Hurtig opnåelse af fuldt sigtebillede er nøgleordet for en rolig skydning. Derfor er det vigtigt at afstanden fra øjet til kikkertens okular (den ende der er tættest på øjet) er korrekt. En korrekt øjeafstand sikrer fuldt billede i kikkerten uden sorte skygger i kanterne. Fuldt billede i kikkerten fortæller dig, at du ser lige igennem optikken og dermed minimeres parallaksefejl. Hvis du ikke kan få fuldt billede i kikkerten når du tager den korrekt til kinden, skal den monteres om, eller der skal foretages justeringer af kolberyggen.

  • Okular: Ved at skrue/dreje på okularet, justeres trådkorsets skarphed. Tjek om trådkorset står lige ved at skrue riflen fast og brug et vaterpas på kikkertens stilleskrue for at kontrollere at kikkerten er i vatter.  Dette kræver selvfølgelig at skruestikken også er i vatter, men med lidt snilde kan man ret hurtigt se om trådkorset er skævt og kikkerten trænger til justering.

Hvis du er i tvivl om din kikkert er monteret korrekt kan du altid komme ind og får det undersøgt hos os.

Du kan altid få eftermonteret din kikkert hvis den ikke sidder som den skal - eller vi kan startet med at montere den rigtigt så du ikke er i tvivl.

KikkertNyjægerRiffel

Featured collection

View all
Spar 5.200,00 kr
A-TEC Carbon 02A-TEC Carbon 02
A-tec A-TEC Carbon 02
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 6.199,00 kr
A-Tec Optima 45 Front
A-tec A-Tec Optima 45 Front
Tilbudspris: 2.799,00 kr
Spar 1.001,00 kr
A-TEC 87 HERTZ
A-tec A-TEC 87 HERTZ
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 2.000,00 kr
A-TEC Mini mundingsbremse
A-tec A-TEC Mini mundingsbremse
Tilbudspris: 1.099,00 kr
A-TEC End Cap Break
A-tec A-TEC End Cap Break
Tilbudspris: Fra 899,00 kr
A-TEC MARKSMAN BREAKA-TEC MARKSMAN BREAK
A-tec A-TEC MARKSMAN BREAK
Tilbudspris: 1.899,00 kr
A-TEC H2 (2 Moduler)A-TEC H2 (2 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (2 Moduler)
Tilbudspris: 2.799,00 kr
A-TEC H2 (3 Moduler)A-TEC H2 (3 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (3 Moduler)
Tilbudspris: 3.199,00 kr

Book en tur i skydebiografen

Vi er stolte af at have Danmarks største skydebiograf som en del af vores butik og våbenmekaniker. Skydebiografen har to sale, hvor du kan skyde med alle kalibre der er lovlige til jagt i Danmark. I skydebiografen træner du på rigtige film af dyr fra hele verden, og du skyder med den samme ammunition som du ville bruge på jagt eller til træning. 

Book her