Hvad er rekylskræk?

Alle skytter har en eller anden reaktion på rekylen fra en riffel. Det har de fordi kroppen reagere naturligt på de input den modtager. Om det er et problem eller ej, kommer an på hvordan man håndtere det. Man kan lære at arbejde med det, og man kan bygge sit våben op, så det genere en mindst muligt. Men først skal man selvfølgelig vide hvad rekylskræk er og hvad det gør.

Hvorfor får man rekylskræk?

Forestil dig at du tænder et kanonslag og fyrer det af en halv meter fra dit hoved. Det er faktisk det der sker når man affyrer en riffel uden lyddæmper på. Allerede nu sidder du sikkert og lukker det ene øje, bare ved at tænke på det. Dette er rekylskræk - eller som det burde hede "rekylreaktion". Rekylskræk er nemlig din krops naturlige reaktion på slaget fra riflens rekyl - men OGSÅ fra lyden fra riflens munding.

Hvad er problemet med rekylskræk?

Rekylskræk er en riffelskyttes værste fjende. Vi ser det næsten dagligt i skydebiografen, hvor ellers dygtige skytter, reagere uhensigtigsmæssigt på det brag de ved der kommer. Resultatet dårlige skud fordi man river skuddet af, skulderen går op, kroppen spænder, øjet lukker... eller et af de mange andre symptomer der er på rekylreaktion. Jo bedre du kan lære at håndtere din krops reaktion på lyd og tryk, jo bedre vil du derfor skyde med din riffel.

Test dig selv for rekylskræk

Hvis du selv vil teste om du reagere meget ved skud, så er der et par ting du kan gøre:

  • Skyd frit stående. Skyder du konsekvent lavt, med en indskudt riffel, vil dette ofte være fordi du trækker skuldren op for at kompensere for et skud.
  • "Skyd" uden kugler i riflen. Du vil tit se at dit sigte ikke bliver hvor det er i skuddet, men dykker. Dette er fordi din hjerne tror at der kommer et slag og en høj lyd.
  • Film dig selv i slow motion. Næsten alle moderne telefoner har slow motion mulighed. Film din skydning. Det er brutalt ærligt.
  • Få din makker til at lade dit magasin uden du ved hvor mange skud der er i. Film reaktionen i slow motion. Læg især mærke til når du "skyder" uden at have en patron i kammeret. Du vil ofte dykke i skuddet.

Heldigvis er der meget man kan gøre for at reducere rekylen i ens riffel, og reducere ens reaktion på skuddet.

LyddæmperNyjægerRekylRekylskrækRiffelSkydebaneSkydning

Featured collection

View all
Spar 5.200,00 kr
A-TEC Carbon 02A-TEC Carbon 02
A-tec A-TEC Carbon 02
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 6.199,00 kr
A-Tec Optima 45 Front
A-tec A-Tec Optima 45 Front
Tilbudspris: 2.799,00 kr
Spar 1.001,00 kr
A-TEC 87 HERTZ
A-tec A-TEC 87 HERTZ
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 2.000,00 kr
A-TEC Mini mundingsbremse
A-tec A-TEC Mini mundingsbremse
Tilbudspris: 1.099,00 kr
A-TEC End Cap Break
A-tec A-TEC End Cap Break
Tilbudspris: Fra 899,00 kr
A-TEC MARKSMAN BREAKA-TEC MARKSMAN BREAK
A-tec A-TEC MARKSMAN BREAK
Tilbudspris: 1.899,00 kr
A-TEC H2 (2 Moduler)A-TEC H2 (2 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (2 Moduler)
Tilbudspris: 2.799,00 kr
A-TEC H2 (3 Moduler)A-TEC H2 (3 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (3 Moduler)
Tilbudspris: 3.199,00 kr

Book en tur i skydebiografen

Vi er stolte af at have Danmarks største skydebiograf som en del af vores butik og våbenmekaniker. Skydebiografen har to sale, hvor du kan skyde med alle kalibre der er lovlige til jagt i Danmark. I skydebiografen træner du på rigtige film af dyr fra hele verden, og du skyder med den samme ammunition som du ville bruge på jagt eller til træning. 

Book her