Når du vælger lyddæmper er der flere ting du skal tænker over. Hvormeget lyd dæmper din lyddæmper? Hvor meget rekyl dæmper den? Og hvad skal du bruge din lyddæmper til? Vi giver dig en vejledning til hvordan du finder den rigtige lyddæmper til dine behov.
Når du skal købe en lyddæmper der passer til din riffel skal du tænker over 2 elementer: Hvor stor er effekten i dæmpning af lyd & rekyl? Og hvad skal du bruge din lyddæmper til? Men lad os tage det vigtigste først; nemlig har meget din lyddæmper rent faktisk dæmper.
Lyddæmperen dæmper både rekyl og lyd
Dæmpningsgraden i din lyddæmper må siges at være det vigtigste ved din lyddæmper. For hvis du ikke skal bruge dæmpningen, hvorfor har du så sat den på? Men effekten af lyddæmperen er ikke kun en reduktion af lyden. Det er faktisk i lige så høj grad en dæmpning af den oplevede rekyl. Dette variere fra lyddæmper til lyddæmper, hvor nogen dæmpere opleves som havende et skarpere rekyl end andre. Dette gælder især for dæmpere med dårligere effekt. Som hovedregel kan man derfor sige at jo mere en lyddæmper reducere lyden, jo mere reducere den rekylen.
Hvor meget dB(c) reducere din lyddæmper?
Når man måler reduktion af lyd fra en lyddæmper, måler man i dB(c). Når man ser på hvor meget en lyddæmper reducere støjen fra et skud, skal man tænke på at dB-skalaen er en logaritmisk skala. Når man fordobler lydtrykket øges indekset med ca. 3. Det vil sige at 100 dB indeholder dobbelt så meget energi som et lydniveau på 97 dB. Derfor vil øret opleve at en dæmpning på 28 dB(c) er meget mindre end f.eks 33 dB(c). Det samme vil gøre sig gældende for rekyldæmpningen. Du bør derfor altid se på hvor meget din dæmper, rent faktisk dæmper. Er dette ikke opgivet af producenten, er det et godt tegn på at man skal kigge efter en anden.
Ja - vi ved godt at man i branchen siger at man ikke kan stole på dæmpningsgraden. Og det er til en vis grad rigtigt. For der er en del forskellige måder at måle dæmpning på. Og det er ikke dem alle der er lige præcise. Men hvis man køber dæmpere af producenter der også sælger til politi og forsvar kan man godt stole på talene... for ellers komme producenten i ganske alvorlige problemer. Som altid skal man bruge sin sunde fornuft. Eller endnu bedre - teste dem inden man køber dem.
Hvad skal du bruge din dæmper til?
A-TEC H2 MEGA og sætter den på din spinkle lille pürsh riffel. For det første vil det se tosset ud. For det andet bliver du træt af at den ødelægger riflens balance. Her vil en lille let sag - måske frontmonteret lyddæmper, gøre underværker. Til gengæld er det ikke en fordel at købe en let lille jagt dæmper, for at tage den med på banen og skyde mange skud. Jo mere spinkel din dæmper er, jo færre skud kan den holde til. Og skyder du f.eks. med en halvautomat, skal du holde dig langt væk fra billige aluminiums dæmpere. Med mindre du altså bare gerne vil brænden den af. Så er det bedre at købe en A-TEC flow dæmper der er lavet til at få rigtigt mange tæsk.
Gevindet i din pibe er super vigtigt! Læs mere om hvordan man laver et godt gevind
Kort og tyk eller lang og smal?
Som hovedregel kan man sige at du altid bør prøve at få så meget dæmpning som muligt, i forhold til den størrelse dæmper du gerne vil have. Korte lyddæmpere, dæmper i sagens natur mindre end lange dæmpere. Men en tyk dæmper, dæmper væsentligt mere end en tynd. Og den del der går ned over piben, dæmper væsentligt mindre end den del der går foran piben. Derfor kan du sagtens vælge en frontmonteret dæmper og få en god effekt. Eller du kan vælge en lidt større dæmper, der er samme længe og få endnu mere dæmpning, uden at ændre væsentligt på balancen.
Der er mange der siger at de ikke synes at lyddæmpere passer til riflens æstetik. Men man har lavet lyddæmpere siden 2. Verdenskrig og det er idag muligt at montere lyddæmpere på næsten alt. Og i sidste ende bør man spørge sig selv, om det er stilen eller funktionen der er det vigtigste. For det er vores påstand, at de fleste skyder ret mere bedre med lyddæmper end uden.
Fjern det sidste rekyl med en frontmonteret rekyldæmper
Hvis du skyder meget på banen, skyder med en stor kaliber, eller bare gerne vil følge kuglens bevægelses hele vejen til målet, kan du overveje at montere en rekyldæmper foran på din lyddæmper. Dette reducere den sidste rekyl betragteligt, og selv tunge kalibre som 375 H&H bliver MEGET behagelige at skyde med - selv med en lille frontmonteret dæmper som A-TEC Optima 45 front.
Prøv før du køber
Som du sikkert har regnet ud efterhånden, så er en lyddæmper ikke bare en lyddæmper. Derfor synes vi også at man skal have lov til at prøve en dæmper inden man køber den. For hvordan skal du ellers vide om den virker? Vi har hele A-TEC sortimentet på lager, og flere test modeller til udlåns i biografen. Så hvis du overvejer om du skal have en arbejdshest af en H2, en hardcore PRS dæmper eller en lille lækker Optima 45... så kom og prøv den. Vi har helt sikkert noget der passer til din riffel og dit behov.