Det skal være sjovt at træne med sin riffel!
Systematisk træning er forudsætningen for succes på jagt. Dette gælder både riffelskydning og hagl. Desvære ender mange jægere med kun at gå på banen, når de skal indskyde deres riffel, og dette er en synd og skam. For man får ikke den nødvendige rutine af to eller tre årlige skydninger med riflen. I stedet bør du lave en aftale med dig selv og dig riffel om at komme på banen og skyde mindst en gang om måneden - kombineret med tørtræning derhjemme. Det kan måske virke lidt uoverskueligt, men gør det til en hyggelig “time out” fra hverdagen og find eventuelt nogen jagtkammerater at træne med. Undlad at falde i fælden med kun at skyde fra liggende eller fra indskydningsbænken, men stil dig i stedet nogen konkrete udfordringer og mål hver gang. Du vil hurtigt opleve at din glæde ved træningen stiger, og dermed får du lyst til at skyde mere og fortsat at udfordre dig selv. På den måde bliver du også bedre på jagten, hvilket igen vil motivere dig til mere træning. Så hvad venter du på? Se at booke en tid i kalenderen og kom afsted!
Vi anbefaler at alle skydninger gennemføres med skiftevis tørt aftræk, efterfulgt af et skarpt skud. Efter et skarpt skud kan bundstykkearmen løftes og lægges ned igen så slagstiften spændes, men uden at ny patron kamres. Tøraftrækket tages nu på det afskudte hylster, der sidder i kammeret. Repetér herefter en skarp patron i kammeret osv osv…
At foretage et tøraftræk med fuld fokus på skydestilling, greb og skudprocedure er en utrolig god måde at evaluere det forrige skud på. Skytten gøres øjeblikkeligt bevidst om hvad der gik godt, hvad der kan gøres anderledes og hvad nyt fokus bør være.
Book en tid på vores riffelkursus - uanset om du er ny eller garvet.
Ideer til jagtrelevante træningsprogrammer
I takt med at rutinen og erfaringen stiger, vil du blive i stand til at tilrettelægge dit eget træningsprogram. Forsøg så vidt muligt at holde antallet af skud på max 50. Foretag minimum den samme mængde tøraftræk. Start med et træningsporgram hvor du tager det helt roligt, og får proceduren og skydestillingerne til at fungere godt for dig. Gentag dette program de første par gange du er på banen. Derefter kan du bygge på med et par mere avancerede øvelser. Ideen med de avancerede øvelser er at presse dig ud i situationer, du tvinger dig selv til at tænke over proceduren og hvor du kan blive bedre. Når du føler du har fundet et par punkter du skal øve dig i, vender du tilbage til de grundlæggende øvelser og repetere proceduren. Du vil tit opleve at de grundlæggende øvelser nu opleves meget nemmere og at præcisionen forbedres når man “kommer tilbage” til det man kender. Kombinationen af press og ro, er en god måde at motivere hjernen, fordi man minder sig selv om at man faktisk bliver bedre og bedre.
Lille forstørrelse
De fleste kikkerter der sidder på danske jagtrifler har ganske høj forstørrelse. Det har de fordi vi godt kan lide at kunne se målet helt tæt på. Men det ret ikke nødvendigvis en fordel på jagt. Zoomer man ud så man kan se hele dyret, er det meget nemmere at se hvad der er bagved, hvad der er rundt omkring det, og hvordan det reagere efter at skuddet er taget. De fleste vil også opleve at det er nemmere at skyde fritstående eller andre besværlige skydestillinger, når man ikke har for meget forstørrelse. Dette skyldes at man ikke kan se penduleringen så tydeligt i kikkerten og derfor ikke prøver at slås med den. Hænderne og øjet kan dog sagtens finde ud at placere trådkorset hvor det skal være alligevel - hvilket er grunden til at man faktisk kan ramme ganske godt med et rødpunktsigte eller åbne sigtemidler på 100 meters afstand. For at øve dette skal du lave en serie hvor du skruer din kikkert ned i intervaller. Start med at skyde på din sædvanlige forstørrelse. Skyd derefter det næste mål med reduceret forstørrelse - og gentag denne rutine til din forstørrelse er så lav som muligt. Du vil hurtigt opleve at dine grupper bliver ganske gode, så længe du er i stand til at se målet på skiven gennem kikkerten. Husk dette når du er på jagt, og undlad at skrue for højt op. Det bliver du meget glad for i længden.
Skydning på tid
Skydning på bane og jagtskydning er to meget forskellige discipliner. På banen har man ofte al den tid man kunne ønske sig. Det har man sjældent har på jagt. Vi kan øve en mere jagtrelevant skydning ved at skrue op for hastigeden i en øvelse, hvor man sætter tid på sine skud. Sæt en alarm til 30 sekunder. Skyd tre skud inden alarmen lyder. Når dette køre godt, skruer man ned for tiden. Bliv ved at øve indtil du skyder gode grupper indenfor en bestemt tid. Derefter skruer du ned igen. Og igen og igen. Lad være med at presse dig selv for meget de første par gange. Men gentag øvelsen fra tid til anden og oplev progressionen i din træning.
Stress træning
Stress træning er en god måde at træne sig selv i at håndtere bukkefeber, eller forhøjet puls efter en krævende pürsch. Start med at lægge din riffel på skydepladsen med ammunitionen klar. Lav derefter ti englehop bag skydelinjen, så du ikke genere . Tag derefter din riffel, lad op og skyd når du har fået pulsen i ro. Lad være med at presse dig selv for hårdt i starten. Vendt til at pulsen kommer ned og fokuser på at skuddet skal være godt. Man har en tendens til at ville skyde så hurtigt som muligt. Prøv at undgå dette til at starte med. Skuddet skal være så godt som overhovedet muligt. Brug eventuelt metoderne fra afsnittet om bukkefeber til at komme ned i gear. Når du mestre denne teknik, kan du skrue op for antal af engelhop, skyde serier med 10 hop, tre skud, 10 hop osv. Man kan med fordel kombinere denne øvelse med “første skud tæller” øvelsen.
Første skud tæller
Når man skyder på jagt er det første skud der tæller. Og rammer man ikke, får man meget sjældent muligheden for skud nummer to. Derfor er det en god ide at bygge dette stress moment ind i ens træning. “Første skud tæller” er en træningsform som man kan indrage i det gennerelle træningsporgram, og det dækker over at man kun må tage ét skud til et bestemt mål. Derefter skal man markere og må først skyde et nyt mål efter en pause, hvor man tænker skuddet igennem. Det kan være en fordel kun at lade med en patron. Og måske endda sætte sig selv et svært mål (som f.eks - jeg SKAL ramme indenfor 1 cm firkanten på min målskive). Denne form for træning tvinger dig til at tænke dit skud igennem og tage dig god tid. Ligesom når du er på jagt.
Opfølger
Øvelsen simulere at man skal skyde et skud til et stykke vildt, der ikke er ramt helt så godt som man kunne ønske sig. Dette kræver hurtig repetition og en god rutine i proceduren. Beslut dig for to mål på skiven. Skyd det første mål som normalt, men repeter derefter så hurtigt som muligt og bevæg dig til næste mål. Skyd det så hurtigt du kan. Marker derefter skudene og gentag øvelsen. Målsætningen er at få lige god præcision i begge skud. Dette kræver ret meget øvelse, men det er en sjov øvelse, der lære dig meget om dine procedure fejl, og det er en virkelig god teknik at kunne når man er på jagt og uheldet er ude.