Hvordan indskyder man en riffel?

Helt grundlæggende handler indskydning af en riffel, kun om én ting, nemlig at sikre at kuglerne rammer der hvor trådkorset peger. Og det er egentlig utroligt at en så relativt simpel ting, kan volde så store kvaler for så mange. Tager man på skydebanen den 14. maj vil man ofte se flokke af frustrerede jægere, der mere eller mindre bandende prøver at udøve den ganske simple disciplin som det er, at skrue det korrekte antal gange på deres kikkerter, så trådkorset passer med kuglens træfpunkt på 100 meter.

Og det er faktisk rigtigt synd. For en hel del af problemerne kunne undgås, uden særligt meget besvær. Derfor har vi lavet denne lille guide til dig, så du på ganske simpel vis, kan komme let og elegant gennem indskydningen og videre til alt det sjove.

En kikkert der er optisk indskudt, er ikke indskudt
Når man køber en riffel med en kikkert der er monteret af en våbenhandler, har de ofte “optisk indskudt den”. Dette betyder KUN at trådkorset peger nogenlunde det samme sted som piben peger. For at indskyde din riffel SKAL du derfor på banen og skyde den ind med den patron du gerne vil bruge.

Forberedelse
Undgå stress og jag - Sørg for at alt dit grej er i orden inden du tager på skydebanen. Sørg derefter for at du tager på skydebanen i god tid inden du skal på jagt. Så har du bedre tid til at rette evt. fejl og mangler, og behøver ikke stresse, hvis noget ikke helt går som det skal.

Den ubevægelige riffel
Når du skyder riflen ind, er det vigtigt at riflen ligger så stabilt som overhovedet muligt. Hvis der er skydebænke til rådighed så brug dem. Brug også eventuelle sandsække til at bygge op under bagkolben, så du mindsker bevægelserne ved skulderen. En måde at sikre at riflen er stabil, er at montere den i en skydebænk eller i sandsække, så den peger mod skiven og derefter se gennem kikkerten uden at røre riflen. Hvis den peger mod skiven uden påvirkninger står den stabilt. 

Grovindskydning med spotter
Hvis du er i tvivl om hvorvidt kikkerten er optisk indskudt ordentligt, eller du er meget i tvivl om hvor på skiven du rammer, så allier dig med en spotter der kan hjælpe dig med at se hvor skuddene rammer. Hvis i skyder mod en sandvold som bagstop, kan spotteren nemt fortælle dig hvis du rammer udenfor skiven og hvor mange klik du skal ind. Dette kan spare dig for utroligt mange frustrationer (og patroner) da det er meget svært at se som skytte, med mindre man bruger en kraftig lyddæmper og lille forstørrelse, så man kan se kugleanslaget.

Grovindskydning på kort afstand
Hvis du ikke har en der kan spotte for dig, men er på en bane hvor du må gå tættere på skiven, kan du reducere afstanden og dermed nemmere se hvor du rammer, da spredningen vil være mindre. Dog skal du huske at klikke det dobbelte antal klik hvis du befinder dig på 50 meter, hvis din kikkert er sat til 1 klik pr cm på 100 meter. Når du har arbejdet dig ind i “målområdet” går du ud på den ønskede indskydningsafstand igen og laver din endelige indskydning. Det er vigtigt at du holder samme retningspunkt og bruger kikkertens justeringsskruer til at flytte træfpunktet. Du må aldrig korrigere skuddet ved at flytte på riflen for at få skuddet tættere på dit indskydningspunkt. Gør du dette vil du ende op med at jagte din egen hale resten af dagen uden at komme en ordentlig indskydning nærmere.

Indskyd på korte afstande
Man KAN faktisk godt indskyde sin riffel på kortere afstande. Dette gør vi hver dag i skydebiografen. Skyder man ind på 25 meter skal man kende balistikken i sin ammunition og vide hvor meget riflen skal skyde under på 25 meter for at ramme på 100. Jeps. du liste rigtigt. Kuglen skal side ca 4 cm under ved skud med en 308'er på 25 meter. Kuglen er nemlig på vej OP, for at skære gennem sigtelinjen ved 100 meter. Har du skudt ind på 25 meter anbefaler vi altid at du kontrolindskyder på 100. Så er du helt sikker på at alt er som det skal være.

En god gruppe
Start din endelige indskydning med at skyde en gruppe på 3 skud. Lad derefter piben hvile. Skyd derefter tre skud mere. Tag gennemsnittet af disse to gruppers træfpunkter og klik så det passer. Lad piben hvile og skyd en kontrol gruppe når piben er kold. Din riffel bør nu være skudt ind. Sværere er det ikke. Hvis du har skudt din riffel ind før, behøver man ofte ikke at skyde 2 grupper til at starte med. Hvis dette IKKE virker er der enten noget galt med din skudprocedure, din stabilitet eller din riffels opsætning. Eftersom du allerede har sikret dig at din riffel er stabil og at udstyret er i tip top stand, kan du roligt arbejde på skudproceduren.

Alle moderne kikkerter er indrettet således at det er træfpunktet der flyttes. Det vil sige, at hvis du drejer på den øverste justeringsskrue i retning af ”UP” eller ”HOCH” så flyttes træfpunktet op. Det samme gør sig gældende når træfpunktet skal flyttes i siden. Klik sidejusteringstårnet mod ”R” for ”RIGHT” hvis træfpunktet skal flyttes til højre og mod ”L” for ”LEFT” hvis træfpunktet skal flyttes til venstre. 

Lige på eller lidt over?
Når man skyder sin riffel ind til jagt, er der to filosofier for hvordan man indstiller sit sigte:

Hvis man har en indstillelig kikkert med ”Bullet Drop Compensator” (BDC), anbefales det at man indskyder den så den passer hvor man sigter på 100m, og BDC ”nulstillet” på denne afstand. Afstandsmærker lægges herefter ind på BDC.

Har man ikke BDC, kan man også skyde den ind så den rammer +5 cm over hvor man sigter på 100 meter. Dette vil ofte passe med at den rammer indenfor en acceptabel målzone på et stykke vildt helt op til 200 meters afstand. En acceptabel målzone er i dette tilfælde et træf i de vitale dele, herunder lunger og hjerte. Og dermed behøver man ofte ikke at kompensere for afstanden på vildtet ud til 200 meters afstand, hvilket for de fleste vil være den maksimale afstand man ønsker at skyde på alligevel.

Uanset hvilken metode man ønsker at anvende bør man dog altid sætte sig ind i ballistikken for den ammunition man anvender. Den er enten printet på pakken, eller den kan findes på fabrikantens hjemmesiden. Man bør dog lige huske at disse data er ofte kun vejledende, men fungerer ok ud til 200m. Har man brug for at skyde længere skal du sætte sig grundigere ind i patronen og kuglens ballistik i netop din riffel.

IndskydningKikkertNyjægerRiffelTræningstips

Featured collection

View all
Spar 5.200,00 kr
A-TEC Carbon 02A-TEC Carbon 02
A-tec A-TEC Carbon 02
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 6.199,00 kr
A-Tec Optima 45 Front
A-tec A-Tec Optima 45 Front
Tilbudspris: 2.799,00 kr
Spar 1.001,00 kr
A-TEC 87 HERTZ
A-tec A-TEC 87 HERTZ
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 2.000,00 kr
A-TEC End Cap Break
A-tec A-TEC End Cap Break
Tilbudspris: Fra 899,00 kr
A-TEC MARKSMAN BREAKA-TEC MARKSMAN BREAK
A-tec A-TEC MARKSMAN BREAK
Tilbudspris: 1.899,00 kr
A-TEC H2 (2 Moduler)A-TEC H2 (2 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (2 Moduler)
Tilbudspris: 2.799,00 kr
A-TEC H2 (3 Moduler)A-TEC H2 (3 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (3 Moduler)
Tilbudspris: 3.199,00 kr
Spar 2.299,00 kr
A-TEC MILLIHERTZ
A-tec A-TEC MILLIHERTZ
Tilbudspris: 1.500,00 kr Normalpris: 3.799,00 kr

Book en tur i skydebiografen

Vi er stolte af at have Danmarks største skydebiograf som en del af vores butik og våbenmekaniker. Skydebiografen har to sale, hvor du kan skyde med alle kalibre der er lovlige til jagt i Danmark. I skydebiografen træner du på rigtige film af dyr fra hele verden, og du skyder med den samme ammunition som du ville bruge på jagt eller til træning. 

Book her