Sådan bliver du god til den stående skydestilling

Vil du være rigtigt god til at skyde med din riffel? Så tag et af vores kurser!

Den stående stilling uden anlæg er klart den mindst stabile skydestilling. Og derfor kræver den meget træning at mestre. Desværre betyder dette ofte at skatter undlader at træne den, fordi det ikke er særligt sjovt at skyde forbi. Vi mener at dette er en skam, da man tit står i en situation på jagten, hvor et fritstående skud uden anlæg, reelt er det eneste mulige skud. Har man ikke øvet dette, må man derfor afstå med at skyde, og gør man det alligevel, går man ikke bare på kompromis med sin egen etik - man risikere også at udsætte dyret for unødig lidelse ved en grim anskydning. Derfor skal du træne fritstående skydning. Så ved du hvilke afstande du reelt kan ramme på, og hvor du bør lade være med at skyde. 

 • Udgangspositionen er som vi trænede da vi lærte at indtage den liggende skydestilling. Fødderne er placeret med hoftebredde og forreste fod peger mod kl. 1 og bagerste mod kl. 3 (højre håndsskytter). Riflen holdes i klarposition med piben pegende enten ned i jorden eller op i luften – hvad der i situationen er mest sikkert.
 • Når riflen skuldres peges piben mod målet og riflen trækkes lidt ud fra kroppen mens den bringes opad mod skulderen, ligesom et haglegevær. Når kolben er ud for skulderen trækkes i en kontant bevægelse direkte til bage mod skulderen. Denne teknik sikrer, at kolben ikke hænger fast i tøj mv. samtidig med at vi sørger for at bringe kolben op til vores kind i stedet for at bringe kinden ned til kolben. Kind og kolbe skal mødes naturligt og fuldt sigtebillede opnås med det samme. Gentag denne øvelse derhjemme, ligesom du gør når du tørtræner med dit haglgevær.
 • Kroppen lænes let forover. Du skal have vægten på fodballerne uden at hælene løftes.
 • Greb om riflen er det samme som tidligere anført.

Fordi den stående skydestilling er den mest ustabile er vi nødt til at komprimere skudproceduren og lade den overlappe selve indtagelsen af skydestillingen. Dette skyldes at vi har meget kort tid fra riflen er skulderen til vi bliver trætte i armene og pendlingen for voldsom.

  • Fra udgangsposition observeres målet hen over riflen.
  • Mens riflen bringes til skulderen foretages indånding og afsikring.
  • Når kolben trækkes mod skulderen og kind og kolbe mødes opnås KONTAKT (målet centreres i trådkorset og fingeren hviler på aftrækkeren).
  • Udånding mens trådkorset konstant centreres og skytten accepterer og abstraherer fra pendlingen.
  • Aftrækket påbegyndes under udåndingen hvis pendlingen er inden for målområdet og forsøges timet mens pendlingen gøres mindre og mindre.

Fritstående skydning kan virke både ukontrolleret og ret umuligt. Men tag den med ro og brug tørtræning til at få rutinen. Derefter skal du presse dig selv til at øve dig på banen - også selvom det måske ikke går helt godt i starten. Men bliv ved med at træn det. Når du først mestre det, er det en ganske sjov skydstilling, der gør det muligt at reagere hurtigt. Og så er det en essentiel skydstilling at mestre, hvis man vil skyde til løbende vildt på en drivjagt.

Stående skydestilling – med anlæg
Den stående skydstilling med anlæg er måske den mest anvendte skydstilling overhovedet på jagt. Den kan anvendes i forbindelse med pürsch, og er hurtig at anlægge, eller man kan bruge den når man står på anstand og har god til at tænke anlæg og skudvikler igennem. En skydestok, et træ eller andre former for anlæg, skaber et støttepunkt der modvirker pendulering og bevægelse i kroppen, hvilket forøger din præcision betragteligt. Ligesom den fritstående stilling skal den dog øves, og igen er kombinationen af tørtræning og fokuseret træning på banen vejen frem. Går man systematisk til værks, er det faktisk muligt at opnå meget stor præcision på selv længere afstande i denne skydestilling.

 • Udgangspositionen er den samme som den fritstående, men uden den kontante skuldring og komprimerede skudprocedure. Du kan nemlig tage det mere roligt, fordi du ikke bliver så træt i den forpeste arm.
 • Tænk over hvor du placerer riflens forskæfte på anlægget. Prøv dig frem ved at rykke riflen frem og tilbage – placeringen har stor effekt på stabilitet. Træn gerne dette når du tørtræer.
 • Prøv dig frem i forhold til placering af fødderne. I nogle tilfælde står man fint i den udgangspositionen vi hele tiden har anvendt, dog kan det i dette tilfælde være en stor fordel at bøje en smule i knæene. Andre gange kan det være godt at stå med fødderne parallelt og kroppen rettet direkte mod målet. Vælges denne løsning kan det være en fordel at strække benene helt og sveje i ryggen/stritte med røven.
 • Læn dig fremad og ind i riflen.
 • Penduleringen vil ofte bevæge sig i den retning hvor der er mindst støtte. Står man i en trebenet skydstok vil man ofte opleve at sigtet går fra side til side. Stor man i en skydstok med to støttepunkter (for og bag) vil den ofte svinge op og ned. Arbejd med penduleringen og træn forskellige former for anlæg på banen. På den måde lære du hvad du skal gøre hvis du f.eks. skal bruge et træ som anlæg, en dag hvor du har glemt din skydestok.

Vil du være rigtigt god til at skyde med din riffel? Så tag et af vores kurser!

BukkejagtJagtJagtfeltskydningJægerNyjægerRiffelSkydebaneSkydetårnSkydningTræningTræningstips

Featured collection

View all
Spar 5.200,00 kr
A-TEC Carbon 02A-TEC Carbon 02
A-tec A-TEC Carbon 02
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 6.199,00 kr
A-Tec Optima 45 Front
A-tec A-Tec Optima 45 Front
Tilbudspris: 2.799,00 kr
Spar 1.001,00 kr
A-TEC 87 HERTZ
A-tec A-TEC 87 HERTZ
Tilbudspris: 999,00 kr Normalpris: 2.000,00 kr
A-TEC Mini mundingsbremse
A-tec A-TEC Mini mundingsbremse
Tilbudspris: 1.099,00 kr
A-TEC End Cap Break
A-tec A-TEC End Cap Break
Tilbudspris: Fra 899,00 kr
A-TEC MARKSMAN BREAKA-TEC MARKSMAN BREAK
A-tec A-TEC MARKSMAN BREAK
Tilbudspris: 1.899,00 kr
A-TEC H2 (2 Moduler)A-TEC H2 (2 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (2 Moduler)
Tilbudspris: 2.799,00 kr
A-TEC H2 (3 Moduler)A-TEC H2 (3 Moduler)
A-tec A-TEC H2 (3 Moduler)
Tilbudspris: 3.199,00 kr

Book en tur i skydebiografen

Vi er stolte af at have Danmarks største skydebiograf som en del af vores butik og våbenmekaniker. Skydebiografen har to sale, hvor du kan skyde med alle kalibre der er lovlige til jagt i Danmark. I skydebiografen træner du på rigtige film af dyr fra hele verden, og du skyder med den samme ammunition som du ville bruge på jagt eller til træning. 

Book her